Szia!

Dag trouwe fans,

Hier dan eindelijk de veelbeloofde update, en ook hebben we weer wat nieuwe foto’s geplaatst van onze belevenissen! Check ze hier

Inmiddels hebben we beide onze eerste en tweede schoolweek er weer opzitten, en dat was best even anders dan thuis! Michelle d’r school is het voormalige hoofdkantoor van het Rode Leger in de tijd van de Russische bezetting van Hongarije. Het gebouw ziet er heel protserig uit en is echt heel erg groot.

De lessen lijken een beetje op middelbare school lessen en hebben niet echt iets weg van het HBO/universiteit wat wij in Nederland kennen. Er zijn geen grote collegezalen en je zit dan ook echt in een klas. De leraren hier kennen de leerlingen dan ook echt, je bent geen ‘nummertje’. Je kan ook niet komen en gaan wanneer je wilt, dus te laat komen zit er hier niet in. Dat betekent zo nu en dan dus vroeg op staan! Op maandag beginnen Michelle d’r lessen namelijk al om 8 uur ’s ochtends, en aangezien de school buiten het centrum ligt is het ongeveer 50 minuten reizen.  Dus dat betekent 6 uur opstaan!

De eerste week heb ik (Mies) een heleboel lessen uitgeprobeerd om te kijken wat ik het leukste vond, en uiteindelijk heb ik de volgende vakken gekozen:

  • Hungarian language
  • Business English
  • International marketingcommunication and PR
  • International and EU law
  • Writing skills
  • Economic psychology
  • International enterprises
  • International organization and management studies

De meeste professoren spreken redelijk tot goed engels. Vaak wel met een hongaars accent dus dat is wel even wennen, maar dat komt vast goed! De lerares Hungarian language spreekt alleen géén engels, dus dat is echt heel vreemd. We moeten hongaars leren in het hongaars! Dit leidt wel tot hele grappige dingen, dus eigenlijk is dit nog wel een beetje mijn lievelingsles!

Tommie’s school is veel moderner en gelukkig ook dichterbij ons huis. En verder is het wel prima…

Naast studeren hebben we deze weken ook goed de tijd genomen om wat cultuur te proeven. Letterlijk! We hebben veel leuke feestjes bezocht en de nodige Palinka’s (Hongaarse drank) genuttigd. Alle uitgaangsgelegenheden hier zijn heel anders dan wij thuis gewend zijn! Zo is een club bijvoorbeeld op het dak van een warenhuis, en een andere club is in een verlaten appartementencomplex. Die plaatsen hebben echt heel veel charme, echt heel vet!

Gisteren hebben we met een groep mensen van mijn school een sightseeingtour door Budapest gedaan. De bezienswaardigheden die we bezocht hebben hadden we eigenlijk allemaal gezien, maar het was wel leuk dat de coördinators van school overal een leuk verhaal bij hadden. Na de sightseeinstour was er een prijsvraag, waarbij degene die het beste opgelet had een palinka kon winnen. Tommie als ijverige student (/drinker) heeft deze prijsvraag natuurlijk gewonnen!

Ook hebben we het House of Terror bezocht. Dit is nu een museum, maar gedurende de periode waarin Duitsland Hongarije bezette en gedurende de periode dat Rusland Hongarije bezette, was dit werkelijk een House of Terror. Het museum laat zien wat er in die periodes in Hongarije, en in dit huis, gebeurd is. Het was heel indrukwekkend en interessant om meer over de historie van Hongarije te weten te komen.

Vanavond hebben we een flatparty, en morgenavond organiseert Tommie een FIFA&bier avond in onze flat: mannenavond. En ik heb een meidenavond: chocola&wijn! Vorige week hebben we dit ook al gedaan en dat is zo goed bevallen dat dit weekend part 2 alweer op het programma staat!

Kortom: het is hier leuk! We hadden allebei verwacht dat de eerste weken wat onwennig zouden zijn, maar dat valt reuze mee! We genieten allebei heel erg!! (maar zijn ook heel blij als we jullie over 2 weken weer zien!)

Viszontlátásra,

Tommie & Michelle

Dit bericht werd geplaatst in Tommie en Michelle in Boedapest. Bookmark de permalink .

5 reacties op Szia!

  1. amy zegt:

    Wauw! Klinkt echt allemaal super.

    Hongaars leren in het hongaars lijkt me toch lastig. Gelukkig dat je een talenknobbel hebt ;)!!

    Liefs, xx

  2. wijinbuda zegt:

    @ Mams:
    Hè wah? Welluk?

  3. Mams zegt:

    jó foglallt

  4. wijinbuda zegt:

    Gedroomd? Klinkt spannend, tell us all about it 😉

  5. Suzanne zegt:

    Aaaah wat leuk om te lezen en dat het helemaal bevalt daar !
    Ik begin jullie inmiddels te missen hoor, heb zelf vannacht over jullie gedroomd haha ;)!
    Maar nog twee weekjes en dan zijn jullie even terug.
    Mailen!

    Dikke zoen

Plaats een reactie